Kinderboek illustrator worden

Ik zal de laatste zijn die een goede opleiding onnodig vind maar ik zal ook niet beweren dat je niet zonder je weg kan vinden in kinderboekenland. Echter tekenvaardigheid, creativiteit en materiaalkennis is belangrijk voor de ontwikkeling van een goede tekenaar en dan is de Academie natuurlijk wel DE aangewezen plek. Er is zover mijn bekend geen specifieke opleiding Kinderboek illustrator maar het valt wel onder de algemene HBO opleidingen van:
 

Utrecht: www.hku.nl

Rotterdam: www.wdka.nl

Zwolle: www.artez.nl
 
Bedenk dan tekentechniek en een eigen stijl ontwikkelen zeer belangrijk is, dat leer je niet op een achternamiddag aan de keukentafel, daar is veel tijd voor nodig. Doe het stap voor stap en bouw het zo langzaam uit. De markt bepaald uiteindelijk of jij (succesvol) illustrator gaat worden, niet alleen jij zelf (al kan je er wel veel aan bijdragen). 
Inkomen:

Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen maar je mag zeggen dat het vak niet zo best betaald wordt. Een illustratie is vaak veel werk, de prijzen staan altijd onder druk. Als beginnend illustrator ben je snel geneigd om met (te) weinig genoegen te nemen. Bedenk dat je daarmee je eigen en andermans markt ondergraaft. Realiseer je dat het lang niet iedereen lukt om er een modaal inkomen uit te halen.


Tip: Wil je kinderboek illustrator worden en een gemakkelijk luxe leven lijden...zoek een rijke partner.
 

Uitgeverij:

Een goede uitgever ziet de waarde in van een goede illustrator, en een juiste combinatie met een schrijver kan goud waard zijn. Zoek vooral naar uitgeverijen die volgens jou bij jou passen (en andersom).


Tip: Doe onderzoek (op fora) naar potentiële opdrachtgevers, er zijn een aantal uitgeverijen met een minder goede naam op het gebied van rechtengebruik en betalingen.
 
Beoordeling: 
Laat je werk beoordelen door professionele mensen als uitgevers en collega's. Leer ervan maar geloof in jezelf. Kijk ook in boekenwinkels naar het werk van anderen en probeer te begrijpen hoe ze het gemaakt hebben.
 Sommige uitgevers organiseren ook een 'beoordelingsdag', echter is er een grote Belgische uitgeverij met een minder goede reputatie die dit ook doet je kunt meer hierover lezen op van-schrijver-tot-bedelaar. Wees dus gewaarschuwd!
 
Tip: Of een illustratie digitaal of met de hand gemaakt is voor uitgevers tegenwoordig helemaal niet meer belangrijk. Digitaal aanleveren vindt men zelfs er prettig maar dan wel op de juiste manier. Goed gescand, minimaal 300 DPI (op 100%) en de kleuren omgezet naar CMYK. 
 
En hoe nu verder?

Het moeilijkste is om in de spotlights te komen. Doe onderzoek op internet en stuur met regelmaat werk naar potentiële opdrachtgevers. Vraag hen eerst hoe ze dat het liefste aangeleverd willen hebben (bijvoorbeeld als print of digitaal).  Een linkje van je website mailen is meestal niet genoeg. Uitgeverijen zijn altijd op zoek naar goede tekenaars maar het is niet zo dat ze persé op jou zitten te wachten. Iedereen krijgt afschrijvingen, dat hoort erbij. 
En als je alleen maar afschrijvingen krijgt......tja....pompbediende worden kan ook leuk zijn.


Tip: Stuur niet zomaar wat op maar probeer erachter te komen wie er bij een uitgeverij over ingezonden werk gaat.

 
Contracten:

Let heel goed op hoe je je werk verkoopt. Een tekenaar is altijd in het bezit van de rechten (auteursrecht) over zijn werk. Je verleend een uitgever (of ander) om het te gebruiken voor een bepaalde toepassing zoals een boek (en oplage). Daarover moet je dus goede afspraken maken en je moet nooit zomaar afstand doen van dit recht. Al doe je dat wel dan mag de nieuwe bezitter er nog niet zomaar alles mee doen wat hij wil. Hij mag het bijvoorbeeld niet zomaar aanpassen of veranderen, dat valt onder het persoonlijkheidsrecht, dat kan je altijd (blijven) aanspreken!
Meer weten over auteursrecht, kijk dan hier
Zelf uitgeven:

Het lijkt makkelijker dan ooit maar is ook een hoop gedoe. Zijn de teksten wel (echt) goed. Hoe breng je het op de markt? Hoe krijg je het in de winkels en bibliotheken? Denk er dus goed over na, en wellicht kom je tot de conclusie dat het voor jou wel een goede oplossing is.
Tip: Pas op voor beginnende schrijvers die samen 'de uitdaging willen aangaan', de kans van slagen is meestal gering.


 
Interessante boeken:

Kinderboeken illustreren - Martin Salisbury - ISBN90-5764-575-0

Kinderboekenillustratoren geportretteerd - Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren - ISBN 9789089670557

Helden in beeld - ISBN 90-5937 -142-9

 
Handige links:
www.pictoright.nl - Zij verzorgen de (betaling) van rechtengebruik
www.bno.nl - Beroepsorganisatie voor ontwerpers maar ook voor illustratoren
www.illustratorenforum.nl - Leerzaam, maar niet bedoeld voor hobbytekenaars
www.lezen.nl - Je kan hier lid worden van een gratis vakblad
www.manuscripta.nl - Nederlandse boekenbeurs in Amsterdam
www.bookfair.bolognafiere.it - DE internationale kinderboekenbeurs!
www.buchmesse.de - Grote, Europese boekenbeurs in Frankfurt 
www.not-online.nl - Onderwijs vakbeurs in Utrecht waar ook uitgevers staan
www.kinderboekenmarkt.nl - In Den Haag, veel uitgevers, veel kinderen, geen vakbeurs
www.vroaam.nl - BNO Carrieredag voor jonge creatieven, ook Portfolio besprekingen
 
 
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Heb je aanvullingen of opmerkingen op dit artikel dan mag je ze mailen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.